In de 100 jaar dat Citroën bestaat, hebben ze een hele lijst met legendarische auto’s geproduceerd. Veelal met een eigenzinnig uiterlijk en een grote C van comfort. Aan creativiteit is er geen gebrek bij dit Franse automerk. Zo ook met het ingenieuze idee om samen met Peugeot en Toyota een kleine stadsauto op de markt te brengen. Door samen te werken bleven de ontwikkelingskosten laag en dat zie je terug aan het prijskaartje. De carrosserieën mogen dan, eveneens als de Citroën C1 motor hetzelfde zijn, de C1 heeft toch een aantal voordelen ten opzichte van de andere merken. Ben je op zoek naar een grotere auto? Kijk dan eens naar een Citroën C3. Of kijk eens naar een Peugeot 107 als je een soortgelijke auto wilt van een ander merk.
Het befaamde trio heeft de stadsauto tot in detail uitgedacht. Door het lage gewicht zijn alle drie de auto’s spaarzaam in brandstofgebruik. Toch heeft ook hier de C1 een voorsprong, want het is een van de zuinigste auto’s die op de markt verkrijgbaar is. Ook de onderhoudskosten zijn laag, dit komt mede door de samenwerking tussen Toyota en Citroën welke de C1/Aygo samen ontwikkeld hebben. De rijprestaties lijden zeker niet onder de prijs. De C1 rijdt vlot en trekt snel op. Ook op de snelweg komt de Citroën C1 goed mee, met een topsnelheid tot wel 157 km per uur. Ondanks dat deze kleinste uit de C-serie niet gemaakt is voor lange afstanden, is hij als stadautootje meer dan geschikt. Het is dan ook niet voor niets het bestverkochte lid uit de Citroën-familie.
De Citroën C1 is verkrijgbaar in een 3-deurs en 5-deurs versies. Ook zijn er verschillende uitvoeringen zoals Live, Feel en Shine. Waarbij Live de meest basisuitvoering is en Shine de meest luxe versie. Ook al beperken de verschillen zich tot een aantal punten, hier de belangrijkste Citroën C1 specificaties:
Citroën is al meer dan 100 jaar een iconisch automerk, de oprichter André Citroën, ontwikkelde zich tijdens zijn technische opleiding tot een innovatief visionair.
Tientallen uitvindingen heeft deze zoon van een Amsterdamse diamanthandelaar op zijn naam staan, zoals o.a. voorwielaandrijving, meedraaiende koplampen, autoverzekeringen en autofinanciering. Hij wordt gezien als de Europese Henry Ford, omdat hij ook de lopende band autoproductie naar Frankrijk haalde. Helaas zorgden alle innovaties voor de nodige financiële tegenvallers, waardoor in 1934 zijn grootste schuldeisers, de gebroeders Michelin, de leiding overnamen. André Citroën sterft een jaar later. In 1976 kocht PSA, Peugeot Société Anonyme, Citroën volledig op.
In 2005 presenteerde Peugeot, Citroën en Toyota de drie erg op elkaar lijkende auto’s. Waarbij de C1 zich onderscheidt door de zuinigste van de drie te zijn met een verbruik vanaf 3,8 liter per 100 km. Het uiterlijk van het trio verschilt ook. De C1 laat zich kenmerken door het authentieke Citroën-design, wat vooral terug is te zien in de ronde koplampen met daarboven de dag-rijverlichting.
De allereerste Citroën C1 2005 is tot op de dag van vandaag een populaire occassion, dat geldt ook voor de Citroën C1 2010, Citroën C1 2018, Citroën C1 2012 en Citroën C1 2019.
+ Compact
+ Laat zich gemakkelijk in de stad manoeuvreren
+ Goed rijgedrag
+ Betrouwbaar
+ Super zuinige Citroën C1 motor
+ Milieuvriendelijk
- Niet de meest comfortabele auto
- Stevige vering in de stoelen, maakt de C1 voor lange afstanden onaantrekkelijk
- Trilt bij stilstand met draaiende motor
- Klein van binnen en van buiten
Oprichter André Citroën was een visionair met een uitzonderlijke creativiteit. De belofte dat Citroën in de toekomst meer comfortabele auto’s met een excentriek uiterlijk gaat produceren is geheel in lijn met zijn zienswijze. Ook in dit tijdperk van elektrische auto’s weet Citroën daar een eigen stempel op te drukken. De 100% elektrische C-zero is daar een voorbeeld van. Het is de goedkoopste elektrische stadsauto die er bestaat, door de snelle oplaadmogelijkheden, het gedurfd design, zijn zuinigheid zonder in te boeten op ruimte en comfort, wordt de C-zero vast een vaak geziene auto op de Nederlandse wegen.
Veelgestelde Citroen C1 vragen
Heeft een Citroën C1 airco?
Niet elk model van de C1 beschikt over een airco. Ongeveer 75% van de C1's beschikken over een airco. Bij nieuwe modellen heb je een handbediende airconditioning vanaf de Feel uitvoering.
Hoe zuinig is een Citroën C1?
De Citroën C1 staat bekend om zijn lage gebruikskosten. Hij verbruikt slechts 4,6 liter per 100 kilometer en is goedkoop in onderhoud.
Hoeveel kilometer gaat een Citroën C1 mee?
De Citroën C1 is zeer betrouwbaar en gaat met goed onderhoud zo’n 500.000 km mee.
Wat kost een Citroën C1 in de maand?
Hou voor onderhoud en variabele kosten van de Citroën C1 rekening met ongeveer € 130,- per maand.
Hoe rijdt een Citroën C1?
De C1 rijdt vlot en trekt door zijn lage gewicht snel op. Ook op de snelweg komt de Citroën C1 goed mee, maar verwacht geen snelheidsduivel.