Opel, de gewone auto voor normaal dagelijks gebruik. Deze stevige en betrouwbare auto’s genieten van hun Duitse degelijkheid imago. Ze zijn ruim in te zetten als dagelijkse stadsauto, gezinsauto en voor de zakelijke rijder die op zoek is naar goede en praktische auto. Misschien is Opel niet het meest spannende merk, maar het levert naar belofte en dat is veel waard.
Het van oorsprong Duitse bedrijf is in de vorige eeuw jarenlang marktleider geweest als het gaat om auto’s. De fabrieken in Duitsland produceerden kwalitatief goede auto’s die betaalbaar waren en deden wat ze beloofden. De laatste jaren heeft Opel wat imagoschade opgelopen en werd het merk in Duitsland ingehaald door andere bedrijven. Met de overname van het Franse bedrijf PSA is het merk weer op zijn weg terug omhoog en groeit het vertrouwen wederom in Opel.
Eind 18e eeuw stond het merk Opel bekend om de productie van naaimachines. Toen ze de verkopen zagen teruglopen besloot Opel het assortiment uit te breiden met de productie van fietsen. Rond 1920 was Opel de grootste fiets fabrikant van Duitsland. Van fietsen ging het bedrijf door naar motorfietsen en ook hiermee waren ze succesvol. Op de achtergrond waren de 5 broers, die aan het hoofd van Opel stonden, bezig met een wagen te bouwen.
Nog voor 1930 was de Opel wagen één van de bekendste merken en marktleider in Duitsland. Het bedrijf General Motors zag dit succes ook en kocht destijds het bedrijf. De verwoestingen van de tweede wereldoorlog hadden zijn weerslag op Opel. Na de verwoesting van meerdere fabrieken door de oorlog moest Opel weer opnieuw beginnen met opbouwen. Rond 1960 grijpt Opel zijn rol als marktleider terug in Duitsland en ondanks de sterke opkomst van Volkswagen weten ze dit op bepaalde segmenten goed vast te houden.
Een auto die het zowel in Duitsland als in Nederland goed deed was de Opel Kadett, hiervan werden er uiteindelijk meer dan een miljoen van geproduceerd. Ook de Opel Astra wagen en later nog de Opel Corsa zijn populaire Opel soorten waarvan sommige vandaag nog steeds worden verkocht.
Eind jaren 90 krijgt Opel het wederom zwaar. De auto’s misten innovatie en werden ruimschoots ingehaald door Volkswagen op meerdere gebieden. Ook diverse terugroep acties hielpen niet om het imago van het Opel merk te versterken. In 2017 koopt de Franse PSA Groupe, waar ook Citroen en Peugeot onder vallen, Opel van GM. Met deze efficiency slag lijkt het merk weer op op de kaart gezet.
Duitse merken staan bekend om hun degelijkheid, en ondanks dat Opel nu in Franse handen verkeert is dit het imago waar Opel nog steeds op verder bouwt. Opel modellen zijn praktisch, doen wat ze beloven, bieden comfort en dat zonder al te veel poespas. Een assortiment aan kleine Opel stadsauto’s die inmiddels wat spannender worden qua design, grotere Opel gezinsauto’s met veel ruimte en Opel bedrijfswagens die ruimte en dienstbaarheid bieden. De prijzen van de auto’s liggen op gemiddeld prijsniveau, zowel nieuw als tweedehands.
Opel heeft een ruim assortiment. Verschillende soorten Opel hebben hun eigen kwaliteiten. Op dit moment zijn er 7 Opel modellen beschikbaar die dienen als personenauto en 5 Opel soorten die als busje dienst doen.
De Opel Corsa staat bekend als stadsauto. Deze kleinere wendbare auto weet zich perfect te redden in smallere straatjes en kleine parkeervakken. Een slag groter is de Opel Astra wagen. Dit model is net wat groter en al meer geschikt om ook als gezinsauto te gebruiken. Dit Opel Astra model is zowel verkrijgbaar als hatchback en als station auto. De Crossland en de Grandland zijn de crossover modellen van Opel. Deze auto’s zitten tussen een SUV en een normale auto in qua hoogte en zijn bestand tegen wat ruigere omstandigheden. Ze bieden daarbij veel ruimte en zijn ook prima als gezinsauto te gebruiken. De Combo Tour is een echte gezinsauto met veel ruimte terwijl de Insignia zowel privé als zakelijk goed kan worden ingezet. Zowel voor personen- als goederen vervoer heeft Opel busjes beschikbaar welke je veel op de weg ziet rijden.
De Opel Corsa is verkrijgbaar als elektrische versie net als de Ampera-E. Deze auto’s rijden volledig op elektriciteit wat beter is voor het milieu en je portemonnee.
Opel is niet het eerste merk waar je aan denkt als het gaat om sportief rijden, en toch is dit niet helemaal terecht. De Astra en de Insignia komen namelijk ook in sportvarianten. Uiteraard is dit terug te zien in het uiterlijk maar ook in de mogelijkheden. De Opel motor van de sport Insignia levert bijvoorbeeld tot 260 PK. Verschillende pakketen geven daarbij een nog grotere sport ervaring aan de auto met andere velgen en een sport interieur.
+ Degelijk
+ Duitse kwaliteit
+ Lage verbruikskosten
+ Praktisch
- Weinig innovatie
- Geen spannend design
Het van oorsprong Duitse bedrijf is in de vorige eeuw jarenlang marktleider geweest als het gaat om auto’s. De fabrieken in Duitsland produceerde kwalitatief goede auto’s die betaalbaar waren en deden wat ze beloofden. De laatste jaren heeft Opel wat imagoschade opgelopen en werd het in Duitsland ingehaald door andere bedrijven. Met de overname van het Franse bedrijf PSA is het merk weer op zijn weg terug omhoog en groeit het vertrouwen wederom. Opel staat bekend om degelijkheid. Praktische auto’s die doen wat ze beloven en dat is precies wat je krijgt als je kiest voor een Opel - een auto die levert.
De toekomst voor Opel is hoe dan ook elektrisch. Samen met de andere merken uit de PSA groep wordt hier flink in geinvesteerd. De Corsa-e bleek in Nederland een groot succes waardoor een volledig elektrische Mokka-e ook niet kon uitblijven. Andere elektrische Opel modellen zullen in de komende jaren zeker volgen.