Contact met Vaartland.nl

 

Wanneer heb je recht op wettelijke garantie?

Vaartland.nl Jelle
22 april 2025

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Koop je een tweedehands auto, dan heb je vaak recht op wettelijke garantie. Maar wat betekent dat precies? En waarom bieden autobedrijven toch vaak extra garantiepakketten aan?

In deze blog leggen we uit wat je kunt verwachten van de wettelijke garantie bij een auto, wat eronder valt, en wanneer je wél of geen aanspraak maakt.

Wat is wettelijke garantie? (wettelijke garantie auto)

De wettelijke garantie is geregeld in het consumentenrecht. Het houdt in dat een product moet voldoen aan wat je als koper redelijkerwijs mag verwachten. Bij een auto betekent dit dat je veilig de weg op kunt, zonder verborgen gebreken die het normaal gebruik belemmeren.

Sinds april 2022 is de wettelijke garantie voor tweedehands auto’s wettelijk vastgesteld op 12 maanden. Toch betekent dit niet dat élk mankement automatisch onder garantie valt. De verwachtingen zijn namelijk altijd afhankelijk van factoren zoals de leeftijd, de kilometerstand en de verkoopprijs van de auto.

Wanneer heb je recht op wettelijke garantie bij een tweedehands auto?

Bij een tweedehands auto heb je recht op garantie als het voertuig niet voldoet aan wat je ervan mocht verwachten op basis van de aankoop.

Denk aan een jonge auto met een lage kilometerstand die binnen een paar maanden een serieus defect krijgt. In dat geval is het redelijk om te stellen dat het gebrek al bestond bij de aankoop, ook al was het toen nog niet zichtbaar.

Koop je daarentegen een oudere occasion met veel kilometers voor een lage prijs, dan weet je dat er gebruikssporen en eventuele gebreken kunnen zijn. Wat je kunt verwachten hangt dus af van de context. De wettelijke garantie op een 2e hands auto is dus niet zwart-wit, maar maatwerk.

 
 
 
 
 

Wat valt onder wettelijke garantie bij een tweedehands auto?

Veel mensen vragen zich af: wat valt onder wettelijke garantie bij een tweedehands auto? Denk aan grote technische defecten die het gebruik van de auto onmogelijk maken of onveilig maken, zoals een kapotte versnellingsbak of een motorprobleem.

Gaat het echter om normale slijtage of kleine defecten zoals een ruitmechanisme of airco bij een oudere auto, dan is de kans groot dat je daar geen aanspraak op kunt maken.

Voorbeeld 1. Airco kapot | Leeftijd: 10 jaar | Km stand: 250.000 | Prijs: 5.000 euro

Je hebt een auto van 10 jaar oud gekocht met meer dan 250.000 kilometer op de teller voor een prijs van 5.000 euro. Gaat de airco na 3 maanden kapot? Dan heb je geen recht op de wettelijke garantie. Je kan namelijk nog steeds met je auto van A naar B rijden.

Het is niet geheel onverwacht dat er na verloop van tijd iets kapot gaat aan een auto van 10 jaar oud. Zeker als de auto meer dan 250.000 kilometer op de teller heeft en je hem voor relatief weinig gekocht hebt.

Voorbeeld 2. Versnellingsbak kapot | Leeftijd: 7 jaar | Km stand: 70.000 | Prijs: 10.000 euro

Heb je echter een auto van rond de 10.000 euro gekocht, met een kilometerstand van 70.000 die tussen de 10 en 7 jaar oud is en gaat de versnellingsbak na 5 maanden kapot? Dan heb je wettelijk recht op gratis reparatie of vervanging.

Je kunt de auto namelijk niet meer gebruiken waarvoor deze bedoeld is terwijl je dat wel mag verwachten van een auto met deze leeftijd, kilometerstand en prijs.

Voorbeeld 3. Raar tikkend geluid in de motor | Leeftijd: 7 jaar | Km stand: 80.000 | Prijs: 12.000 euro

In dit geval heb je ook geen recht op de wettelijke garantie. Hoewel het probleem waarschijnlijk te maken heeft met de motor, zorgt het probleem er niet voor dat je niet meer veilig van A naar B kan rijden. Als de motor binnen 1 jaar door dit geluid wel stuk gaat, heb je daar wel weer garantie op. 

Maar waar ligt nou de grens? Bij welke leeftijd, prijs en kilometerstand valt een defect elektrisch raam, defecte airco of een defecte versnellingsbak wel onder de wettelijk verplichte garantie?

En wanneer vallen deze onderdelen van de auto niet meer onder de garantie? Dat is vaak iets waar een juridisch persoon aan te pas moet komen. Het is namelijk een erg grijs gebied en hangt af van veel factoren.

Garantie

Wettelijke garantie bij een occasion: hoe zit dat?

De wettelijke garantie bij een occasion is dus afhankelijk van meerdere factoren: de leeftijd, staat, prijs en mededelingen bij aankoop. Er is geen vaste lijst met onderdelen die eronder vallen. Dat zorgt soms voor onduidelijkheid of zelfs discussie tussen koper en verkoper.

Wil je echt zeker zijn van je zaak, dan is een aanvullend garantiepakket een waardevolle toevoeging. Daarmee voorkom je onzekerheid bij onverwachte defecten.

Waarom extra garantie wél slim is

De 12 maanden wettelijke garantie op een auto is een goede basis, maar dekt niet alles. Daarom bieden veel autobedrijven extra pakketten aan. Met zo’n garantiepakket krijg je bijvoorbeeld volledige dekking op technische onderdelen, duidelijkheid over wat wel en niet gedekt is, en vaak extra services zoals onderhoud of pechhulp.

Zo voorkom je discussies en weet je precies waar je aan toe bent. Dit soort garanties worden dan ook wel 'geen-discussie garantie' genoemd.

Verschil tussen BOVAG-garantie en wettelijke garantie

Het verschil tussen BOVAG-garantie en wettelijke garantie zit vooral in de manier waarop het geregeld is. De wettelijke garantie is een recht vanuit de wet, dat altijd geldt. De invulling ervan is afhankelijk van de verwachtingen bij aankoop.

BOVAG-garantie is een vooraf afgesproken pakket met vaste voorwaarden en looptijd. Vaak geldt die voor zes maanden, met een duidelijke lijst van onderdelen die gedekt zijn.

Bij Vaartland.nl kun je rekenen op transparantie over beide vormen van garantie, met altijd de mogelijkheid tot extra zekerheid.

Bij Vaartland.nl werken we niet met BOVAG-garantie, maar werken we met Autotrust. Dit geeft jou ook de optie om met meer zekerheid de weg op te gaan. Je kiest zelf het servicepakket dat bij jou past, en dus ook de garantie die aansluit op jouw wensen.

Meer weten over onze servicepakketten? Klik op de button hieronder.

Servicepakketten bekijken

De wettelijke garantie op een auto occasion geeft je als koper bescherming, maar is niet altijd even duidelijk. Het hangt af van je auto, de staat en het defect. Wil je zorgeloos rijden en geen discussie over reparaties? Dan is een extra garantie vaak een slimme keuze.

Heb je vragen over een auto of twijfel je over je recht op garantie? Neem gerust contact op met onze collega's. We denken graag met je mee.

Ons aanbod occasions

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bij Vaartland.nl houden we je graag op de hoogte van updates uit de automarkt, de laatste nieuwtjes en handige weetjes. Meld je hieronder aan en we sturen je maximaal 2 nieuwsbrieven per maand.

De laatste nieuwtjes Handige tips en weetjes Leuke verhalen van onze klanten
 
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-748576

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl