Ga je een occasion kopen of verkopen? Dan is het verplicht om de auto op naam van de nieuwe eigenaar te zetten.
Dit proces heet auto overschrijven of de auto op naam zetten. In deze blog lees je wat je nodig hebt om een auto over te schrijven, wat het kost, hoe je dit online of bij een postkantoor regelt, en wat er gebeurt na de overschrijving.
Ook behandelen we speciale situaties, zoals het overschrijven van een auto na overlijden.
Bij het overschrijven van een auto wordt het kenteken op naam gezet van de nieuwe eigenaar. Dit heet ook wel tenaamstelling van de auto. Vanaf dat moment is de koper verantwoordelijk voor de verzekering, belasting, en keuringen van het voertuig.
Een auto overschrijven is verplicht bij:
- Aankoop van een occasion
- Verkoop aan een particulier
- Import of export van een voertuig
- Erfgenaamschap (auto overschrijven na overlijden)
Zonder geldige tenaamstelling mag een auto niet op de openbare weg rijden.
Een veelgestelde vraag is: Wat heb je nodig om een auto over te schrijven?
Om een voertuig op naam te zetten, zijn de volgende documenten en gegevens nodig:
- Een geldig Nederlands legitimatiebewijs
- De kentekencard van het voertuig
- De tenaamstellingscode (lees hier alles over de tenaamstellingscode)
Wil je de auto online overschrijven, dan heb je ook nodig:
- De DigiD-app met ID-check
- Een smartphone met NFC-lezer
Bij een bezoek aan een fysiek RDW-loket (zoals een postkantoor) hoef je de app niet te gebruiken. Daar regel je de overschrijving persoonlijk met je documenten.
Je kunt een auto op verschillende manieren overschrijven:
Met de juiste middelen kun je eenvoudig de auto online overschrijven via de RDW. Dit kan 24/7, dus ook op zaterdag en zondag. Binnen een paar minuten is alles geregeld, en je ontvangt direct een digitaal bewijs van tenaamstelling.
Liever fysiek? Je kunt de auto overschrijven op een postkantoor of bij een Kentekenloket. Vergeet je legitimatiebewijs, kentekencard en tenaamstellingscode niet. Daar ontvang je direct het bewijs van tenaamstelling en een vrijwaringsbewijs voor de verkoper.
Veel mensen vragen zich af: Wat kost een auto overschrijven?
In 2025 bedragen de kosten voor het overschrijven van een voertuig €12,50. Dit tarief is gelijk voor zowel online als fysieke overschrijvingen.
Wil je het anders formuleren? Bijvoorbeeld: "Wat zijn de kosten om een auto op naam te zetten?" – het antwoord blijft hetzelfde. Je betaalt eenmalig bij de overschrijving. Andere kosten, zoals verzekering of belasting, komen hier nog bovenop.
Wil je een auto overschrijven na overlijden van een familielid? Dan zijn er extra documenten nodig. Naast het kentekenbewijs en legitimatie moet je ook een verklaring van erfrecht of een machtiging van de erfgenamen kunnen tonen. De RDW kan je hierbij verder begeleiden.
De tenaamstellingscode is een 9-cijferige code die hoort bij het kenteken van een voertuig. Je hebt deze code nodig voor het overschrijven, verkopen, of laten slopen van een auto. Na een geslaagde overschrijving ontvangt de koper automatisch een nieuwe code.
Lees hier alles over de tenaamstellingscode!
Bij een RDW-erkend loket, zoals een postkantoor of Kentekenloket, of online via de RDW.
Ja, online via de RDW kun je de auto 24/7 overschrijven, dus ook in het weekend.
Dat kost in 2025 €12,50. Dit geldt voor zowel online als fysieke overschrijvingen.
Een legitimatiebewijs, de kentekencard van het voertuig en de tenaamstellingscode.
Neem contact op met de RDW. Je hebt extra documenten nodig, zoals een verklaring van erfrecht of machtiging van mede-erfgenamen.
Tag: