In Nederland hebben een heleboel mensen een caravan, ongeveer 1 op de 40 inwoners beschikt over zo’n huisje op wielen. Alleen in Zweden is deze verhouding groter.
Tegenwoordig gaan mensen niet alleen in de zomer met de caravan op pad maar zie je het hele jaar door mensen met de caravan rijden. Je kan alleen niet zomaar met elke occasion je caravan naar de plek van bestemming rijden.
In deze blog vertellen we je waar je op moet letten bij het vervoeren van je caravan, wat een occasion een goede caravantrekker maakt en welke occasions er het beste geschikt zijn voor het vervoeren van een caravan.
Met een B-rijbewijs (het rijbewijs waarmee je een auto mag besturen) mag je een caravan vervoeren wanneer deze niet zwaarder is dan 750 kilo. Is de caravan zwaarder dan 750 kilo, dan moet de caravan over een gele kentekenplaat beschikken.
Je mag ook nu nog de caravan besturen met een B-rijbewijs mits het maximale gewicht van de caravan plus het maximale gewicht van de auto zelf niet meer is dan 3.500 kilo.
Wanneer je een BE-rijbewijs hebt, dan mag je ook een caravan vervoeren wanneer de auto-caravan combinatie meer weegt dan 3.500 kilo.
Op het kentekenbewijs van de auto vind je het maximale (geremde) trekgewicht van de auto waarin je rijdt. Dit is het maximale gewicht wat je met de auto mag trekken.
Met geremd trekgewicht wordt bedoeld dat het object wat getrokken wordt beschikt over een rem. Het niet geremde trekgewicht is een stuk lager dan het geremde trekgewicht, maar omdat bijna alle caravans over een rem beschikken kijken we hier naar het geremde trekgewicht.
Per caravan wordt aangegeven wat het ledige gewicht is, dit is het gewicht wanneer de caravan helemaal leeg is. Naast het ledige gewicht wordt ook het maximale gewicht, dus inclusief alle bagage, gegeven. De caravan mag niet meer wegen dan dit gewicht.
Wanneer je comfortabel wilt rijden met je caravan is de verhouding tussen het gewicht van de auto en het gewicht van de caravan erg belangrijk.
Bij de verhouding tussen het gewicht van de auto en het gewicht van de caravan kan je het beste uitgaan van het gewicht van een volgeladen caravan en een auto inclusief personen en eventuele bagage.
Je rijdt comfortabeler in je auto met caravan wanneer de auto zwaarder is dan de caravan. Hoe zwaarder de auto is ten opzichte van de caravan hoe comfortabeler je rijdt.
Wanneer de caravan 85% van het gewicht van de auto heeft rij je het veiligst. Een zware auto zorgt voor een stabiele wegligging en een kleinere kans dat de caravan gaat slingeren.
Tenslotte is de regel, hoe meer trekgewicht een auto heeft, hoe comfortabeler je rijdt. Zeker wanneer je met de caravan door de bergen gaat rijden is veel trekkracht geen overbodige luxe.
De Volkswagen T-Roc is ideaal voor het vervoeren van een caravan. De auto heeft een gewicht van 1.395 kilo en een trekgewicht van maar liefst 1.700 kilo. De Volkswagen T-Roc is beschikbaar in verschillende uitvoeringen met een vermogen van tussen de 115 en 190 pk.
De Audi A6 occasion heeft een geremd trekgewicht van maar liefst 2.500 kilo. Dit zorgt ervoor dat het vervoeren van een caravan ook bij hogere snelheden soepel verloopt. De auto verbruikt alleen wel een heleboel op het moment dat hij een caravan voort moet trekken. Namelijk 1 op 6!
De Seat Ateca heeft een geremd trekgewicht van 2.000 kilo. Daarnaast heeft de auto een eigen gewicht van 1.448 kilo. Ruim voldoende dus voor het vervoeren van een caravan.
Met de Volvo V60 kan je gemakkelijk 750 kilo ongeremd trekken. Geremd mag je zelfs 1.800 kilo mee sleuren. Dankzij het eigen gewicht van ruim 1.850 kilo is deze auto ideaal voor het trekken van een caravan.
Uit verschillende ervaringen is gebleken dat het trekken van een caravan rond de 1.200 kilo een eitje is. Met caravan verbruikt de V60 ongeveer 10,5 liter brandstof per 100 kilometer.
Of het de beste caravantrekker automaat is, verschilt per mening. Een goede caravantrekker is het zeker.
Met een geremd trekvermogen van 1.500 kilo en een ongeremd trekvermogen van 750 kilo is de Mazda 6 een prima auto om je caravan mee te vervoeren.
Met een gemiddelde snelheid van 90 kilometer per uur verbruik je ongeveer 1 op 8. Dankzij het eigen gewicht van ruim 1.400 kilo is de stabiliteit op de weg prima.
De Skoda Kodiaq kan geremd wel 2.200 kilo trekken. Ongeremd is dat nog zo'n 750 kilo. Daarnaast heeft de Kodiaq een eigen gewicht van 1.595 kilo waardoor hij stabiel op de weg ligt.
Tenslotte de BMW X3, deze grote en stoere auto heeft een eigen gewicht van 1.700 kilo en mag geremd tot wel 2.400 kilo trekken. Daarnaast hebben de BMW X3 occasions genoeg vermogen om ook in de bergen goed vooruit te komen met een caravan. Wanneer je op benzine rijdt verbruik je ongeveer 1 op 9.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij Vaartland.nl houden we je graag op de hoogte van updates uit de automarkt, de laatste nieuwtjes en handige weetjes. Meld je hieronder aan en we sturen je maximaal 2 nieuwsbrieven per maand.
De laatste nieuwtjes Handige tips en weetjes Leuke verhalen van onze klantenTag: