Wat zegt het aantal PK's en vermogen over een tweedehandsauto?
Wat zegt vermogen nou precies over een tweedehandsauto
Kw naar pk van occasions
90 kw naar pk (75kw naar pk)
Hoeveel pk heeft een gemiddelde auto? (vermogen auto)
Het aantal pk's is belangrijk voor de verzekeraar!
Laat je niet om de tuin leiden door de motorinhoud
Ga je op zoek naar een occasion, dan kijk je vast ook naar het aantal pk’s van de occasion. Dit is dus een belangrijke eigenschap van de occasion. Zo zijn er wel mensen die het vermogen ontzettend belangrijk vinden om de auto ook “echt” aan te voelen maar ook voor wie de zuinigheid van de motor veel belangrijker is.
Een occasion met veel pk's is bijvoorbeeld een Audi A4, Bmw X3 of een Volvo XC90.
Er zijn ook automobilisten die absoluut niks geven om vermogen om de simpele reden dat deze meestal korte ritten rijden naar bijvoorbeeld hun werk of voor een boodschap en het vermogen dus helemaal niet nodig hebben. Maar waarom zijn er dan toch mensen die helemaal enthousiast worden een auto met veel vermogen?
Wanneer je iemand over vermogen van een auto hoort praten, kom je al snel uit bij pk’s en kW’s. Het is verplicht om het vermogen in kilowatturen naast aantal paardenkrachten weer te geven, dit moet sinds de jaren 70.
Dus dat betekent: hoe meer vermogen een auto heeft, dus ook kilowatturen, hoe harder een auto kan over het algemeen. Je moet natuurlijk ook het gewicht van de auto meenemen, dus hoe lichter de auto, hoe sneller deze gaat.
Uit onderzoek is gebleken dat de helft van het Nederlandse wagenpark minder dan 100 pk heeft, dat zegt natuurlijk wel iets!
Bij het vermelden van het vermogen wordt er vaak over kilowatturen (kW’s) en paardenkrachten (pk’s) gesproken. Bij autobedrijven wordt meestal de Pk's benoemt bij de modellen.
Op internet staan menig rekensystemen om het zelf heel eenvoudig te kunnen berekenen. Het motorvermogen zelf omrekenen van Kilowatt naar pk is vrij eenvoudig. 1 kW staat voor 1,36 pk, omgekeerd staat 1 pk weer voor 0,74 kW. Dus bijvoorbeeld een tweedehandsauto met 123 pk heeft ongeveer 90 kW’s.
1 kw = 1,36 pk
1 pk= 0,74 kw
Vaak wordt het vermogen gemeten op een rollenbank, de aangedreven wielen worden op metalen rollen gezet. De rollen draaien vervolgens met de wielen mee en dan plotseling afgeremd. Dan wordt de remkracht van de wielen en het aantal rotaties per minuut gemeten.
90 kw is 122,4 pk en 75 kw is 102 pk.
De motor van een gemiddelde stadsauto heeft zo’n 75 pk, terwijl een gezinsauto rond de 150 pk zit. Dit lijkt een groot verschil, maar wat als je je bedenkt dat een stadsauto ook vaak 100e kilo’s minder weegt valt dat verschil wel mee.
Veel mensen weten dit niet, maar het aantal pk’s is heel belangrijk voor jouw verzekeraar, het risico wordt een deel hierdoor bepaald. Dus een tweedehandsauto met veel vermogen, heeft ook meer kans op een ongeluk.
Dat is niet altijd zo, maar zo kijkt een verzekeraar wel. Met het berekenen van jouw premie wordt dit natuurlijk meegenomen en als hierbij ook gaat om een jonge bestuurder dan gaat een verzekering uit van een verhoogt risico.
Zo kan een auto met een groot vermogen leiden tot meer premie te betalen of maak het soms bijna onmogelijk om jouw auto te verzekeren in deze bestuurder/auto combinatie.
Hoe bepalen verzekeraars jouw premie
Over het algemeen is het zo, dat een auto met een beperkte motorinhoud, beperkingen oplegt aan het maximale vermogen. Een uitzondering hiervan is bijvoorbeeld een boxermotor van Porsche.
Dit is een kleine motor, maar deze kan toch een flink vermogen behalen. Dus deze regel gaat niet altijd op. Ook zijn deze motoren nog vaak voorzien van turbo en andere technieken om het vermogen te verhogen. Ook speelt het brandstoftype mee, dit heeft ook grote invloed op het aantal pk’s dat er uit een motor kan worden gehaald.
Een voorbeeld hiervan is dat een motor op benzine een hogere dichtheid heeft dan een motor op diesel, waardoor een motor op benzine harder gaat dan een diesel motor. Daarom heeft een dieselmotor vaak extra’s om het vermogen op te voeren.