Werkgevers hebben verschillende opties om het woon- werkverkeer en ander vervoer van hun medewerkers te regelen. Zo kunnen ze een reiskostenvergoeding geven of de mogelijkheid van een auto van de zaak. Een andere optie is een mobiliteitsbudget.
Maar wat is mobiliteitsbudget en hoe werkt een mobiliteitsbudget? We vertellen het je in dit blogartikel.
Een mobiliteitsbudget is een budget dat werkgevers beschikbaar kunnen stellen aan hun werknemers om hun eigen vervoer te regelen. De werkgever mag zelf bepalen hoe hij dit budget inzet. De werkgever kan het budget gebruiken om een nieuwe fiets te kopen, een auto te leasen of om een abonnement af te sluiten voor het OV.
Het budget kan ook gebruikt worden als vergoeding zakelijke kilometers privé auto. Meestal krijgt de werknemer een maandelijks bedrag als vervoersbudget.
Een van de voordelen van de mobiliteitsvergoeding is dat werknemers bewuster zijn van de prijzen voor vervoer omdat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het gegeven budget. Dit zorgt er uiteindelijk ook voor dat een mobiliteitsvergoeding voordeliger is voor de werkgever.
De mobiliteitsvergoeding kan ook voordeliger zijn voor de werknemer. Bij een mobiliteitsvergoeding hoeft de werknemer bijvoorbeeld geen bijtelling te betalen. Ook zullen ze bewuster met hun budget omgaan omdat het budget wat overblijft uitgekeerd kan worden als bruto salaris.
Het bewuster omgaan met de mobiliteitsvergoeding door bijvoorbeeld vaker te kiezen voor een video oproep in plaats van een zakenrit is uiteindelijk ook beter voor het milieu.
De werknemer krijgt dus een vast (bruto) bedrag per maand. Hij of zij mag vervolgens zelf bepalen voor welk vervoersmiddel dit budget gebruikt wordt. Dit vervoersmiddel kan per dag verschillen zodat de werknemer flexibel kan blijven. Verder wordt er een vergoeding van 0,19 euro in rekening gebracht voor elke zakelijke kilometer.
De reiskosten worden vervolgens van het mobiliteitsbudget afgehaald. Als er aan het einde van de maand geld over blijft van het budget dan mag de werknemer dit houden. Er wordt hier eerst nog wel belasting van afgetrokken. Gaat de werknemer over het budget heen dan moet de werknemer het verschil zelf bij leggen.
Een veel gestelde vraag is of een mobiliteitsbudget beter is dan een leaseauto. Een mobiliteitsbudget heeft een aantal voordelen ten opzichte van een leaseauto. Zo kan de werknemer met een mobiliteitsvergoeding zelf bepalen waar hij deze voor gebruikt. Mocht de werknemer liever met de fiets of met het OV naar werk willen dan kan dit. Daarnaast zorgt een mobiliteitsvergoeding ervoor dat werknemers bewuster omgaan met het budget omdat ze dus geld over kunnen houden aan het einde van de maand. Tenslotte worden werknemers zo aangemoedigd om niet meer te reizen dan noodzakelijk, dit is uiteindelijk ook voordeliger voor de werkgever maar ook voor het milieu.
De hoogte van het mobiliteitsbudget is afhankelijk van een aantal factoren. De meest voor de hand liggende is het verwachtte aantal te maken kilometers per maand. Een werknemer die veel zakelijke afspraken heeft of van ver moet komen krijgt een hoger mobiliteitsbudget dan iemand die dicht bij werk woont of iemand die vooral thuis werkt.
Heb je al een mobiliteitsbudget? Dan kan je dit ook gebruiken om bijvoorbeeld een auto op aflossing te kopen.
Bij Vaartland.nl kan je jouw nieuwe auto laten financieren waarna je de auto vervolgens maandelijks aflost voor een van te voren afgesproken aantal maanden. Meer info? Klik dan op de knop hieronder.
Tag: