Contact met Vaartland.nl

 

SoH en SoC bij elektrische auto's: wat betekenen ze?

Vaartland.nl Jelle
19 september 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

 

De accu is het kloppende hart van je elektrische occasion. Om er het maximale uit te halen, is het belangrijk om te weten hoe gezond je batterij is.

Begrippen zoals 'State of Health' (SoH) en 'State of Charge' (SoC) geven je inzicht in de prestaties en het rijbereik van je auto. In deze blog leggen we uit waarom deze factoren belangrijk zijn en hoe ze invloed hebben op jouw rijervaring.

Op zoek naar je ideale elektrische occasion? Vind hier je droomauto! Toch liever een benzine- of dieselauto? Klik hier en vind de occasion die bij jou past!

Weten hoe lang een auto accu meegaat? Lees hier meer over dat onderwerp.

 
 
 
 
 

Wat is State of Health (SoH) en State of Charge (SoC)? (Soh betekenis batterij)

De State of Health van een accu toont hoe goed de batterij van je elektrische occasion nog functioneert ten opzichte van toen deze nieuw was. Het geeft aan hoeveel capaciteit de accu nog heeft naarmate de batterij ouder wordt.

De State of Charge laat zien hoeveel energie er op dat moment beschikbaar is. Dat is het batterijpercentage dat je op het dashboardscherm ziet.

Als de SoH 90% is en het batterijpercentage 100%, is het batterijpercentage in werkelijkheid maar 90% van de oorspronkelijke capaciteit.

SoH en SoC helpen je te begrijpen hoe goed je auto presteert. 

State of Health belangrijk bij je elektrische auto!

Bij Vaartland.nl kun je via het Nationaal Autorapport de State of Health (SoH) van een elektrische occasion bekijken. Dit is belangrijk omdat het laat zien hoe gezond de accu is.

Een goede SoH betekent dus dat de accu nog voldoende capaciteit heeft, wat van invloed is op het rijbereik en de prestaties van de auto. Door de SoH te controleren, kun je zeker weten dat je een goede keuze maakt en nog lang kunt genieten van je elektrische auto!

 

Waarom is de kilometerstand minder belangrijk bij een elektrische auto?

Bij auto's met een benzine- of dieselmotor is de kilometerstand een cruciale factor. Dit komt doordat slijtage aan de motor, versnellingsbak en andere mechanische onderdelen toeneemt naarmate een auto meer kilometers maakt.

Hoe hoger de kilometerstand, hoe groter de kans dat belangrijke onderdelen vervangen moeten worden. Daarom is de kilometerstand vaak een van de eerste dingen waar kopers naar kijken bij het kiezen van een occasion.

Bij elektrische occasions is de kilometerstand ook belangrijk, maar minder bepalend voor de staat van de auto. Omdat elektrische auto's geen verbrandingsmotor hebben en minder bewegende onderdelen, is er minder slijtage.

Wat veel belangrijker is, is de staat van de accu, de State of Health dus. Dit laat zien hoeveel van de oorspronkelijke accucapaciteit nog over is, wat invloed heeft op hoe ver je kunt rijden en hoe goed de auto presteert.

Voorbeeld: hoge SoH en lage SoH bij verschillende kilometerstanden

Stel, je hebt twee tweedehands elektrische auto's die je overweegt te kopen:

  1. Auto A heeft 100.000 kilometer op de teller, maar een SoH van 90%.
  2. Auto B heeft slechts 50.000 kilometer gereden, maar een SoH van 70%.

Hoewel Auto A een hogere kilometerstand heeft, is de State of Health van de accu veel beter (90%). Dit betekent dat de accu van Auto A nog 90% van zijn oorspronkelijke capaciteit kan vasthouden, wat resulteert in een groter rijbereik en betere prestaties.

Auto B, ondanks de lagere kilometerstand, heeft een slechtere SoH (70%). Dit betekent dat de accu veel van zijn capaciteit heeft verloren. Hierdoor kan Auto B minder ver rijden op een volle lading, en de prestaties zullen waarschijnlijk minder zijn dan die van Auto A.

In dit geval zou Auto A de betere keuze zijn, omdat de SoH een grotere invloed heeft op de levensduur en prestaties van de elektrische auto dan de kilometerstand.

state of health accu

Hoe wordt de State of Health gemeten? (Soh waarde accu)

De State of Health (SoH) laat zien hoe goed de batterij van je elektrische auto nog is. Dit wordt gemeten door een systeem in de auto dat kijkt hoeveel energie de batterij nog kan opslaan vergeleken met toen hij nieuw was.

Als de batterij eerst 100% was en nu nog 90%, is de SoH 90%. Ook kijkt het systeem naar hoe goed de batterij oplaadt en hoeveel weerstand er is.

Wat beïnvloedt de SoH van een batterij? (SoH accu)

De SoH kan slechter worden door bijvoorbeeld het vaak opladen en ontladen van de batterij. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller de batterij slijt. Hoge en lage temperaturen zijn ook slecht voor de batterij, dit kan (tijdelijk) de prestaties verminderen.

Snelladen is handig, maar het kan op lange termijn de batterij sneller laten slijten door de warmte die vrijkomt.

Hoe houd je de SoH hoog?

Om je batterij gezond te houden, laad hem niet altijd helemaal vol en probeer hem niet helemaal leeg te laten lopen. Het is beter om hem op te laden wanneer hij rond de 20-30% zit en te stoppen rond 80-90%. Houd de auto uit extreme hitte en gebruik snelladers alleen als het echt nodig is.

Als je goed voor de batterij zorgt, blijft de SoH hoger en presteert je auto langer goed.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-748576

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl