Contact met Vaartland.nl

 

Hoe ruitenwisservloeistof bijvullen en ruitenwissers vervangen?

Vaartland.nl Gert Jan
15 oktober 2024

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Als je met je occasion in een regenbui rijd met streperige en piepende ruitenwissers, dan weet je dat ruitenwissers die goed werken belangrijk zijn voor je veiligheid en zicht op de weg.

Maar hoe moet ik ruitenwisservloeistof bijvullen? Welke ruitenwissers heb ik nodig? En hoe moet ik ruitenwissers vervangen? We helpen je graag verder in deze blog!

Hoe ruitenwisservloeistof bijvullen? (hoe ruitensproeiervloeistof bijvullen)
Hoeveel ruitenwisservloeistof in auto?
Hoe moet ik ruitenwissers vervangen? (vervangen ruitenwissers)

Hoe vaak ruitenwissers vervangen? (wanneer ruitenwissers vervangen)
Welke ruitenwissers heb ik nodig?

Hoe ruitenwisservloeistof bijvullen? (hoe ruitensproeiervloeistof bijvullen)

De ruitenwisservloeistof bijvullen is een makkelijke, maar belangrijke taak om ervoor te zorgen dat tijdens het rijden goed zicht blijft houden. Kijk naar de stappen hieronder, hoe je het zelf kan doen:

  1. Zorg dat de auto uit staat: Zet de auto uit als die nog aan staat. Als je het doet terwijl je net de auto uitgezet hebt, let dan op,  want de motor kan nog heet zijn. 

  2. Vind het reservoir voor de ruitensproeiervloeistof/ruitenwisservloeistof: Het tankje heeft vaak een blauwe of zwarte deksel met een sproeiende ruit als symbool erop. Dit bevindt zich meestal aan één kant van de motorruimte, afhankelijk van je type auto.

  3. Open het tankje/reservoir: Draai de deksel los (of trekken). Controleer of er nog vloeistof in zit en hoe vol het reservoir is.

  4. Vul het tankje/reservoir bij: Giet de ruitensproeiervloeistof voorzichtig in het reservoir. Je kunt ruitenwisservloeistof gebruiken die al gereed is om te gebruiken, of een concentraat dat je moet mengen met water. Vul tot net onder de 'max.' rand, zodat er ruimte overblijft voor uitzetting.

  5. Sluit het deksel goed af: Zet het deksel weer stevig vast op het ruitenwisservloeistof tankje om te voorkomen dat er vuil of water in komt.

  6. Sluit de motorkap van de auto: Doe de motorkap weer dicht, en je kunt weer de weg op!

 

 

 

Ruitenwisservloeistof

 

 

 

Hoeveel ruitenwisservloeistof in auto?

Hoeveel ruitenwisservloeistof je in je auto moet doen varieert van je type auto. Meestal is dit tussen de 3 en 5 liter. Het hangt af van hoe groot je auto is. 

Vul het tankje tot net onder de max. stand. Dit omdat het nog een beetje kan uitzetten.

Hoe moet ik ruitenwissers vervangen (vervangen ruitenwissers)

Het vervangen van ruitenwissers is iets wat je zelf kunt doen. Koop eerst de juiste ruitenwissers voor je auto. Let goed op de maat en het type. Til daarna de ruitenwisserarm omhoog, zodat deze rechtop staat. Dit maakt het makkelijker om de oude ruitenwisser te vervangen.

Zoek het clipje of knopje waarmee de oude ruitenwisser vastzit en druk het in. Trek de wisser voorzichtig naar beneden om hem los te maken.

Schuif de nieuwe ruitenwisser op dezelfde plek en zorg dat hij vastklikt. Laat de arm daarna rustig zakken, zodat deze niet hard tegen de voorruit slaat.

Test de ruitenwissers om te kijken of ze goed werken. Doe dit ook voor de andere ruitenwisser. Zo ben je weer klaar om veilig de weg op te gaan.

 

Hoe vaak ruitenwissers vervangen? 

Ruitenwissers moeten over het algemeen één keer per 6 tot 12 maanden vervangen worden.

Hoe vaak je dit precies moet doen, hangt af van hoe vaak je ze gebruikt en de weersomstandigheden waarin je rijdt. Er zijn een paar duidelijke signalen die aangeven dat het tijd is om je ruitenwissers te vervangen:

  • Als je strepen op de autoruit ziet als de wissers bewegen, dan zijn de rubbers waarschijnlijk versleten.
  • Een piepend geluid tijdens het wissen kan aangeven dat het rubber van de wisser is uitgedroogd of gescheurd.
  • Wanneer de ruitenwissers niet soepel bewegen en kleine sprongen maken, zijn ze aan vervanging toe.
  • Als je scheuren of slijtage in het rubber ziet, is het slim om ze te vervangen.
  • Merk je dat je bij regen slecht zicht hebt, ook al heb je de ruitenwissers aangezet? Dan moet je ze waarschijnlijk ook vervangen.

Het is handig om de ruitenwissers van tevoren te vervangen, vooral voor de winter, zodat ze optimaal werken wanneer je ze het meest nodig hebt.
Een goed moment is dus aan het begin van de herfst.


Welke ruitenwissers heb ik nodig?

Om de juiste ruitenwissers te vinden, kijk je naar het merk, model en bouwjaar van je auto. Deze informatie vind je in het autohandboek of door je ruitenwissers op te meten.

De voor- en achterruitenwissers kunnen verschillende maten hebben. Kies ook het juiste type: traditionele ruitenwissers met een metalen frame of moderne frames.

Ga bij voorkeur voor een merk met goede reviews voor langdurige prestaties. Vraag bij twijfel advies in een autogarage.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-748576

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl