Voor de meeste mensen is cruise control wel bekend. Maar weet je eigenlijk wel alles hierover? Lees nu verder en kom erachter wat je allemaal nog niet wist over cruise control...
Zie hier occasions met cruise control en vind jouw droomauto!
Cruise control is een fijne optie wanneer je regelmatig lange afstanden moet rijden en veel tijd doorbrengt op de snelweg.
Cruise control is in de simpelste vorm een hulpsysteem waarmee je een snelheid kan instellen die de auto zal aanhouden zolang je niet op het rempedaal drukt. Zo kan je je voet van het gaspedaal halen zodat deze kan ontspannen.
Bovendien rij je ook nog eens voordeliger omdat de auto minder brandstof gebruikt door het regelmatige toerental.
Cruise control heeft een aantal vaste componenten. Een schakelaar om het aan of uit te zetten, een manier om de snelheid in te stellen en een sensor welke bijvoorbeeld bij remmen automatisch de cruise-control uitschakelt.
Over het algemeen werkt dit op alle merken hetzelfde.
Het aanzetten of inschakelen kan op 2 verschillende manieren. Afhankelijk van het merk of model werken ze soms beide:
Schakel de schakelaar naar On of beweeg de pook aan de stuurkolom naar On. Dit zet het systeem aan. Let op, omdat er nog geen snelheid is ingesteld werkt het nog niet.
Zodra je op de gewenste snelheid bent schakel of klik je naar SET, hiermee gaat de Cruise-controle aan en ook gelijk naar de ingestelde snelheid.
De meeste systemen werken door middel van de SET knop. Hiermee pakt de Cruise Control je huidige snelheid en houdt deze aan. Zelfs wanneer je voeten van de pedalen zijn.
Wil je een auto inhalen of veranderd de snelheidslimiet? Dan kun je door middel van de pook aan je stuur de snelheid aanpassen. Dit doe je door simpelweg de pook omhoog te bewegen voor meer snelheid en naar beneden voor minder.
In sommige gevallen kan je ook op de + of de - klikken om iets harder of zachter te gaan.
Een uitzondering is dat sommige auto’s hiervoor een schuif of knop hebben op de pook.
Maar wat als er voor je iets gebeurd en je moet een noodstop maken? Hiervoor hoef je niks anders te doen dan te remmen en het systeem schakelt zichzelf direct uit.
Wil je het systeem uitzetten zonder te remmen? Gebruik dan de uit/off knop op de Cruise Control pook.
Naast het aanhouden van een vooraf ingestelde snelheid zijn er ook Cruise Control systemen die via de boordcomputer een maximum snelheid kunnen aanhouden.
Dit betekent dat de auto zelf gas terug neemt als je op die maximum snelheid wil versnellen. Handig als je veel op de snelweg zit maar niet per ongeluk een boete wil krijgen.
Als je zelf de controle wil houden kan je dit systeem eenvoudig uitschakelen tijdens het rijden. Of zo instellen dat bij het overtreden van de ingestelde snelheid een waarschuwingssignaal volgt.
Bij moderne auto's is cruise control meestal al aanwezig. Maar, wanneer de optielijst de installatie van cruise control aanbiedt, kan dit vaak ook achteraf worden ingebouwd. Dit is ook van toepassing op adaptive cruise control inbouwen al zijn de kosten hiervan hoger.
Het laten in bouwen kan zo'n €700 kosten, dit kan variëren per bedrijf.
Maar wat als je veel in de file rijdt of in verkeer waar veel geremd wordt? Dan ben je beter af met een Adaptive Cruise Control systeem.
Deze maakt gebruik van een radar op de voorkant van de auto om te herkennen hoe hard het verkeer voor je rijdt. Deze informatie gebruikt het systeem om automatisch te versnellen of te vertragen in relatie tot de auto(’s) voor je.
In veel gevallen is dit ook nog een veiligheid verhogend rijhulp systeem omdat de auto in geval van nood zelf kan remmen.
Het is echter geen automatische piloot, dus je wordt wel geacht om je ogen op de weg en je handen aan het stuur te houden!
De innovaties rond auto's volgen elkaar in rap tempo op. Auto’s worden steeds “slimmer” en worden voorzien van allerlei technieken die het besturen van een auto makkelijker.
Ook is er veel aandacht tegenwoordig om voertuigen veiliger te maken. Veiliger door het voorkomen van ongelukken door bestuurders actief te begeleiden tijdens het rijden. Adaptive cruise control is zo’n techniek.
Gemaakt om het rijden van een auto te vergemakkelijken en het vermindert de kans op ongelukken.
Adaptive cruise control stel je op dezelfde manier in als de reguliere cruise control. Het adaptive deel zit ‘m in het continue meten door de cruise control, van de afstand en snelheid van de auto’s voor je.
Remt de auto voor je af dan remt jouw auto ook automatisch af en zorgt het systeem voor voldoende afstand tussen jou en je voorgangers.
Als de auto’s voor je weer meer snelheid maken, dan voert het systeem de snelheid ook weer op tot de door jou ingestelde maximale snelheid.