Contact met Vaartland.nl

 

Zijn winterbanden veiliger dan zomerbanden?

Vaartland.nl Jelle
22 oktober 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Lees nu in deze blog meer over wanneer je winterbanden moet wisselen en of ze verplicht zijn!

Inhoud blog:

- Wat is een winterband en wanneer heb je ze nodig?
- Wanneer winterbanden wisselen? (wanneer is het winter?)
- Waarom kies je voor winterbanden? (tot wanneer winterbanden?)
- In deze landen zijn winterbanden verplicht
- Winterbanden in de zomer (zomerbanden in de winter)
- Zijn All Season banden dan een goede optie?

 

Wat is een winterband en wanneer heb je ze nodig?

Wanneer het buiten kouder wordt, worden rubberen banden harder. Zomerbanden kunnen daardoor de grip op het wegdek verliezen.

Winterbanden zijn gemaakt van rubber met een zachtere samenstelling en hebben een andere profiel dan zomerbanden. Deze twee aanpassingen zorgen ervoor dat je met winterbanden meer grip hebt op wegen met sneeuw en je dus in de winter veiliger de weg op gaat.

Wanneer winterbanden wisselen? (wanneer is het winter?)

De ANWB adviseert om winterbanden onder je auto te plaatsen wanneer je deze in de winter dagelijks gebruikt en/of met de auto op wintersport gaat. Winterbanden bieden meer grip op de weg dan zomerbanden wanneer het 7 graden of kouder is.

Het valt dus niet echt te zeggen vanaf wanneer winterbanden het meest effect hebben omdat dit afhangt van de temperatuur. Het maakt hierbij niet uit of er sneeuw ligt of niet. Winterbanden bieden namelijk ook meer grip op een nat wegdek dan zomerbanden. 

De winter zelf begint op 21 december, maar in de herfst kan het natuurlijk ook al slecht weer zijn. Wissel daarom op tijd je banden om ongelukken te voorkomen.

Blog winterbanden 2.png

Waarom kies je voor winterbanden? (tot wanneer winterbanden)

Winterbanden verkorten de remweg enorm op een besneeuwde weg. Waar de remweg bij 50 kilometer per uur op een droge weg met zomerbanden ongeveer 12 meter bedraagt. Heb je bij dezelfde snelheid op een besneeuwde weg een remweg van ruim 60 meter.

Vervang je de zomerbanden voor winterbanden, dan verkort je de remweg tot ongeveer 28 meter. De remweg met winterbanden op een besneeuwde weg wordt dus ruim gehalveerd.

Op een besneeuwde weg wordt dan wel een weg met platgereden sneeuw bedoeld. Op wegen waar een laag verse sneeuw of ijs op ligt bieden ook winterbanden niet heel veel grip.

De kans op een ongeluk wanneer je met winterbanden op besneeuwde of ijzige wegen rijdt is wel een stuk kleiner dan wanneer je met zomerbanden deze wegen zou betreden.

De technische universiteit van Dresden deed een onderzoek waaruit bleek dat je met zomerbanden op ijzige of besneeuwde wegen tot wel 75% meer kans hebt op een ongeluk dan op een normale weg.

Wanneer je op deze wegen gebruik maakt van winterbanden heb je 17% meer kans op een ongeluk dan op een normaal wegdek. Dus, winterbanden of niet, het blijft oppassen geblazen op de winterse wegen.

Als het weer beter wordt en de temperaturen stijgen tot boven de 7 graden, zou je de banden weer kunnen wisselen. Vraag eventueel om advies in de garage voor het juiste moment in die periode.

In deze landen zijn winterbanden verplicht

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, wel wordt het dus aangeraden om winterbanden te gebruiken bij winterse omstandigheden. In verschillende landen in Europa is het wel verplicht om winterbanden te hebben. Hieronder een overzicht.

Niet verplicht maar aangeraden Verplicht bij winterse omstandigheden Verplicht in de winterperiode
België Duitsland Finland
Denemarken Frankrijk Kroatië
Zwitserland Luxemburg Slovenië
Nederland Noorwegen  
  Oostenrijk  
  Slowakije  
  Tsjechië  
  Zweden  

Winterbanden in de zomer (zomerbanden in de winter)

Dit kan wel maar het is zeker niet aan te raden. Het rijden met winterbanden in de zomer heeft namelijk drie nadelen.

Het eerste nadeel is dat je een langere remweg hebt wanneer je in de zomer winterbanden gebruikt in plaats van zomerbanden. Winterbanden zijn namelijk ontworpen voor het gebruik op sneeuw of een nat wegdek.

Bij hoge temperaturen in de zomer heb je met winterbanden een remweg van bijna 20 meter bij een snelheid van 50 kilometer per uur. Zou je onder dezelfde omstandigheden op zomerbanden rijden is de remweg slechts 12 meter.

Het tweede nadeel is dat je wegligging met winterbanden een stuk slechter is in de zomer.

Ten derde slijten winterbanden een stuk sneller in de zomer. Dit komt door de hogere temperaturen.

Het laatste wat je wilt is dat je winterbanden niet meer geschikt zijn om mee te rijden in de winter omdat ze te veel profiel hebben verloren tijdens de zomerperiode.

Om met zomerbanden in de winter te rijden kan erg gevaarlijk zijn. Dit omdat er minder grip is met deze banden bij winterse omstandigheden, maar dit geldt ook al bij regen.

Zijn All Season banden dan een goede optie?

All season of 4-seizoenbanden zijn een soort tussen optie. Het is beter om met dit soort banden in de zomer te rijden dan met winterbanden.

Echter hebben de All season banden een stuk minder grip op besneeuwde wegen dan winterbanden. Vooral op hellende wegen met sneeuw heb je echt winterbanden nodig en kom je met All season banden dus tekort.

Omdat een situatie zoals hiervoor genoemd in Nederland bijna niet voorkomt zijn All season banden een goede optie wanneer je alleen in Nederland met de auto op weg gaat.

Voor grotere auto's wordt vaak aangeraden er gewoon winterbanden onder te zetten.

Ga je rond de winterperiode met je auto naar het buitenland, dan is het zeker aan te raden om winterbanden onder je auto te laten zetten.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-748576

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl