Het aantal schadevrije jaren is van belang voor het bepalen van je premie van de autoverzekering. De verzekeraar ziet het aantal jaren gereden zonder schade als indicatie voor jouw rijgedrag. We nemen je mee hoe je het aantal schadevrije jaren kan inzien.
Om het aantal schadejaren te berekenen is het eerst handig om uit te leggen hoe de ladder werkt. Je kan namelijk stijgen in schadevrije jaren maar jammer genoeg ook dalen in schadevrije jaren. De schaal van de bonus/malusladder gaat van -5 tot en met 16 jaar of zelfs meer.
Je kan dus ook negatieve schadevrije jaren krijgen in de schadevrije jaren tabel. Dit gebeurt als je relatief weinig schadevrije jaren hebt opgebouwd en dan schade rijdt. Als je momenteel 4 schadevrije jaren bij elkaar hebt gespaard en je rijdt schade dan ga je naar -1. Als je 2 of 3 schades of meer in een jaar rijdt dan zak je echt drastisch op de ladder.
Dit is iets wat je echt niet wil hebben want de ladder heeft namelijk invloed op je premie. Als je 16 schadevrije jaren hebt opgebouwd kan je tot ongeveer 80 procent korting op je premie krijgen. Sta je op -5 schadevrije jaren? Dan kan je zomaar 40 procent toeslag krijgen op je premie.
Als je een leaseauto rijdt bouw je geen schadevrije jaren op. In principe staat de auto vaak op naam van het bedrijf en dus niet op je eigen naam. Echter kan je via een omweg toch een korting op je autopremie krijgen als je leasecontract is afgelopen. Je kan bij de leasemaatschappij een verklaring aanvragen hoe lang je schadevrij hebt gereden. Zo is het mogelijk om toch een premiekorting te krijgen.
Even terugkomend op hoe je het aantal schadevrije jaren kan berekenen/opvragen. Je kan gemakkelijk het aantal schadevrije jaren opvragen bij je autoverzekering. Dit kan je doen door contact op te nemen met de organisatie en de vraag te stellen: ‘’ hoeveel schadevrije jaren heb ik?’’. Vaak staat het aantal schadevrije jaren al wel op je polis.
Dit is een stuk gemakkelijker dan het zelf berekenen. Echter kan je voor de zekerheid wel even na rekenen of het aantal schadevrije jaren op de polis klopt. Het kan natuurlijk zijn dat de verzekeraar een foutje heeft gemaakt. Dit is eigenlijk alles wat je moet weten over het berekenen van schadevrije jaren.