Contact met Vaartland.nl

 

Alarmsysteem, welke verschillende klassen heb je?

Vaartland.nl Gert Jan
5 augustus 2024

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Welke alarm klassen zijn er en wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende manieren om je occasion tegen diefstal te beveiligen, een auto alarm is er één van. Beveiligingssystemen voor de occasion worden ingedeeld in 5 klassen, alarm klasse 1 t/m 5.

Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze systemen? En waar moet je op letten wanneer je een nieuw alarmsysteem wilt aanschaffen of inbouwen? We leggen het je uit in deze blog.

Bekijk hier ons aanbod, uiteraard met alarm. 

Auto alarm klasse 1: De startonderbreker (wat is alarm klasse 1)

Alarm klasse 1 bestaat uit een startonderbreker die ervoor zorgt dat je auto niet gestart kan worden zonder gebruik te maken van de sleutel.

Europese auto’s die gemaakt zijn in 1998 of later, beschikken standaard over een dubbele startonderbreker. De kans is dus groot dat jouw auto al over deze dubbele startonderbreker beschikt.

De startonderbreker zorgt ervoor dat de start van de auto op 2 manieren wordt geblokkeerd zodra de sleutel uit het contactslot wordt gehaald.

Nadat de sleutel uit het slot is gehaald worden automatisch de startmotor en een ander systeem in het voertuig geblokkeerd (meestal is dit de brandstof toevoer). Dit zorgt er dus voor dat de occasion niet gestart kan worden zonder gebruik te maken van de sleutel.

Op deze manier is jouw auto beveiligd tegen diefstal. Wil je liever een echt alarm op je occasion? Dat kan met een alarm uit alarm klasse 2. 

 
 
 
 
 

Auto alarm klasse 2: Het alarmsysteem (alarm klasse 2)

Alarm klasse 2 bestaat, naast de dubbele startonderbreker die hiervoor beschreven is, uit een alarmsysteem dat voorzien is van inbraakdetectie.

Dit houdt in dat er een alarm afgaat zodra iemand één van de autodeuren, de achterklep of de motorkap van de occasion probeert te openen wanneer het alarm is ingeschakeld.

Als dit gebeurt gaan de knipperlichten van de auto aan en klinkt er een sirene die bedoeld is om de dieven af te schrikken.

In tegenstelling tot de dubbele startonderbreker wordt het alarm in alarm klasse 2 niet automatisch ingeschakeld. Dat moet je als gebruiker dus zelf doen. Bovendien moet je het alarm ook handmatig uitschakelen wanneer het afgaat.

Dit alarmsysteem is niet gekoppeld aan een alarmcentrale en is dus alleen bedoeld om de dieven af te schrikken en/of jou en omstanders te waarschuwen.  

auto alarm

Auto alarm klasse 3: Het alarmsysteem met hellingdetectie (wat is alarm klasse 3)

Alarm klasse 3 is nog een stukje uitgebreider dan alarm klasse 2. Naast de dubbele startonderbreker uit alarm klasse 1 en het alarm met sirene is een alarm uit alarm klasse 3 uitgerust met hellingdetectie. Dit houdt in dat het alarm afgaat zodra de helling van de occasion veranderd.

Dit kan gebeuren wanneer een dief de auto bijvoorbeeld met een krik omhoog zet om de velgen van je auto te stelen of als er een takelwagen gebruikt wordt om je auto mee te nemen.

Op deze manier voorkom je dus niet alleen diefstal van de auto zelf maar ook van verschillende onderdelen van de auto. Net als bij het alarm uit alarm klasse 2 moet het alarm uit alarm klasse 3 handmatig worden ingeschakeld. 

Auto alarm klasse 4: Het alarmsysteem met voertuigvolgsysteem (alarm klasse 4)

Heb je jouw auto beveiligd tegen diefstal maar wordt deze uiteindelijk toch gestolen? Met een klasse 4 alarm is de kans groter dan 90% dat de politie jouw auto terugvindt.

Een alarm uit klasse 4 is net als een klasse 3 alarm voorzien van een dubbele startonderbreker, alarmsysteem met inbraakdetectie en een hellingdetectie.

Daarnaast is een alarm klasse 4 systeem uitgebreid met een voertuigvolgsysteem dat op afstand kan worden ingeschakeld zodra je auto is gestolen.

Het inschakelen van het voertuigvolgsysteem gebeurt nadat je de diefstal hebt gemeld. Als het voertuigvolgsysteem wordt ingeschakeld ontvangt een meldkamer de opgepikte signalen, op deze manier heeft de politie ruim 90% van de gestolen auto’s met een alarm klasse 4 teruggevonden. 

 

 

Alarm klasse 5: Het alarmsysteem met uitgebreid voertuigvolgsysteem (alarm klasse 5)

Wanneer een auto voorzien is van een klasse 5 alarm beschikt het over een startonderbreker, een alarmsysteem met inbraakdetectie, hellingdetectie en een voertuigvolgsysteem.

Het verschil met alarm klasse 4 is dat het voertuigvolgsysteem uit alarmklasse 5 automatisch wordt ingeschakeld zodra het alarm van de occasion af gaat.

Bij een alarm uit alarmklasse 4 wordt het voertuigvolgsysteem pas ingeschakeld wanneer er melding van diefstal is gemaakt. Het voertuigvolgsysteem uit alarm klasse 5 zendt een GPS-signaal uit waardoor je de auto zelf weer terug kunt vinden. 

Auto alarm met een SCM-Certificaat

Je kunt achteraf één van bovenstaande alarm klassen in je auto laten installeren. Wanneer je hiervoor kiest is het belangrijk dat het alarmsysteem een SCM-keurmerk heeft.
SCM is de afkorting voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging. Dit is een instituut dat certificaten voor diefstalpreventie mag uitgeven.

Wanneer je voor een alarmsysteem kiest dat voorzien is van een SCM-keurmerk weet je zeker dat je een goed alarmsysteem heeft. Bovendien verplichten verzekeraars om gebruik te maken van antidiefstalproducten met een SCM-certificaat.

Wanneer achteraf blijkt dat je antidiefstal product niet was voorzien van een SCM-certificaat kan dit gevolgen hebben voor je uitkering vanuit de verzekering.

Lees hier hoe de premie van je autoverzekering bepaald wordt

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-748576

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl