Contact met Vaartland.nl

 

Hoe wordt de hoogte van de wegenbelasting bepaald?

Vaartland.nl Gert Jan
29 november 2019

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Wanneer je een auto aanschaft, moet je naast je autoverzekering ook wegenbelasting betalen. Deze belasting gebruikt de overheid voor het onderhouden van het wegennetwerk in Nederland. In deze blog vertellen we jou hoe de wegenbelasting wordt berekent en wanneer je veel of juist weinig wegenbelasting betaald.

Hoe wordt de wegenbelasting bepaald?

De hoogte van de wegenbelasting die je moet betalen hangt af van verschillende factoren. Zo betaal je meer wegenbelasting voor vervuilende en/of zware auto’s. Zware auto’s belasten de wegen namelijk meer dan lichte auto’s en vervuilende auto’s zijn slecht voor het milieu. Voor semi-elektrische auto’s betaal je een stuk minder wegenbelasting en voor volledig elektrische auto’s hoef je zelfs helemaal geen wegenbelasting te betalen. De hoeveelheid wegenbelasting die je moet betalen hangt verder af van de soort brandstof waarop de auto rijdt en in welke provincie je woont. De wegenbelasting heeft dus niets te maken met de hoeveelheid kilometers die je met jouw auto rijdt.

Waarom verschilt de wegenbelasting per provincie?

De hoeveelheid wegenbelasting die je moet betalen kan dus per provincie. Dit komt omdat de provincies zelf de tarieven mogen bepalen. Zo kan het dus zijn dat wanneer je verhuisd, je terecht komt in een provincie waarin je opeens meer of minder wegenbelasting moet betalen. In Drenthe betaal je in Nederland de meeste wegenbelasting. Dit komt omdat Drenthe de dunst bevolkte provincie van ons land is en daardoor zijn andere provincies rijker. De wegenbelasting is de enige belasting die een provincie kan opleggen aan haar bewoners en dus betaal je in Drenthe de meeste wegenbelasting.

wegenbelasting blog vaartland

Wanneer hoef je geen wegenbelasting te betalen?

Je hoeft dus geen wegenbelasting te betalen wanneer je in een volledig elektrische auto rijdt. Maar er zijn nog meer situaties waarin je deze belasting niet hoeft te betalen. We zetten ze voor je op een rijtje.


- Oldtimers van minimaal 40 jaar oud: Wanneer je oldtimer of klassieke auto van meer dan 40 jaar oud hebt, hoef je geen wegenbelasting te betalen. Is je oldtimer jonger dan 40 jaar maar wel ouder dan 26 jaar én rijdt hij op benzine? Dan betaal je minder wegenbelasting dan normaal, mits je in de winter niet rijdt.

- Bestelauto met gehandicaptenregeling: Wanneer je invalide bent en beschikt over een bestelauto die aan bepaalde eisen voldoet dan kan het zo zijn dat je hier geen wegenbelasting voor hoeft te betalen.

- Geschorste voertuigen: Voor geschorste voertuigen hoef je geen wegenbelasting te betalen. Dit zijn voertuigen waar je niet (meer) de weg mee op mag. Je kan een schorsing ook aanvragen wanneer je een auto hebt waar je niet meer in rijdt. Je betaalt hier dan wel jaarlijks een bedrag voor, maar dit bedrag is vele malen lager dan wat je kwijt zou zijn wanneer je elke maand wegenbelasting zou moeten betalen.

- Speciale voertuigen: Auto’s van de brandweer, politie, ambulance, straatvegers, lijkenauto’s, vuilniswagens en voertuigen die gebruikt worden bij wegwerkzaamheden betalen geen wegenbelasting.

 

Elektrische occasions

Je Auto Verkopen of Slopen

Wanneer je jouw auto verkoopt of naar de sloop brengt hoef je hier natuurlijk geen wegenbelasting meer voor te betalen. Je hebt dan wel een vrijwaringsbewijs nodig. Dit bewijs laat zien dat jij niet meer in het bezit bent van de auto en kan je vervolgens aanleveren bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De RDW zorgt er dan voor dat jij voor je oude auto geen wegenbelasting meer hoeft te betalen.

Hoe betaal ik wegenbelasting?

De wegenbelasting gaat in wanneer je in het bezit bent van een auto. Je kan er voor kiezen om de belasting iedere maand, door middel van een incasso, te laten innen. Het bedrag wordt dan iedere maand automatisch van je rekening afgeschreven. Optie 2 is om het ieder kwartaal zelf over te schrijven met behulp van een accept giro. Wanneer je kiest voor optie 2 zou het wel eens voor kunnen komen dat je vergeet om de wegenbelasting te betalen. Als dit gebeurt moet je een naheffingsaanslag betalen en krijg je een verzuimboete. Deze boete begint bij 50 euro maar kan oplopen tot ruim 5.000 euro. Wij raden je dan ook aan om de wegenbelasting iedere maand door middel van automatische incasso te laten innen. Zo weet je zeker dat je het niet vergeet.

Hoe bespaar je op wegenbelasting?

Omdat de hoeveelheid wegenbelasting die je betaald afhangt van de auto die je rijdt kun je wegenbelasting besparen wanneer je een nieuwe auto of occasion gaat kopen. De hoeveelheid wegenbelasting die je betaald bij een nieuwe voertuig hangt dus voornamelijk af van de brandstof en het gewicht van het voertuig. Ook is belangrijk hoe zuinig de auto is. Kies dus voor een lichte, zuinige, en of half elektrische auto wanneer je wilt besparen op de wegenbelasting. Of kies voor een volledig elektrische auto wanneer je helemaal geen wegenbelasting wilt betalen.

 
 
 
 
 
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-748576

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl