Je kind veilig vervoeren in een occasion is erg belangrijk.
Welke stoel geschikt is voor je kind en of het toegestaan is om je kind voorin te laten zitten, lees je in deze blog.
Veilig je kind vervoeren
De regels rond kind voorin auto (wanneer kind voorin auto)
Montage stoeltje tegen de rijrichting in
Keurmerken kinderzitjes
Wanneer mag een kind voorin met zitverhoger?
Reguliere autogordel zonder zitje
Wanneer je jonge kinderen in de auto wilt vervoeren zitten hier een aantal regels aan vast, het is dan ook erg belangrijk dat je kind veilig in de auto zit.
Normale autoriemen zijn niet geschikt voor kinderen, je kind kan knel komen te zitten door de riem in een normale positie zonder hulpmiddelen tijdens een ongeluk.
Het is uiteraard niet toegestaan om een kind vast te houden op zowel de passagiersstoel als de bestuurdersstoel tijdens het rijden, omdat het onmogelijk is om je kind goed vast te houden tijdens een botsing.
Als je kind onder de 1,35 meter is moet deze in een goedgekeurd zitje vervoerd worden. Kies altijd voor een zitje dat past bij de lengte en het gewicht van het kind, hier zijn veel opties in!
Zorg echter altijd dat de bevestiging gebeurt aan de hand van de handleiding, anders heeft het zitje uiteindelijk nog geen juiste werking.
Het maakt hierin verder niet uit of het kind voorin de auto of achterin de auto zit.
Op de vraag: Op welke leeftijd mag je voorin de auto, is dus geen duidelijk antwoord te geven. Het heeft niet te maken met de leeftijd van het kind maar met de lengte.
Lees bij 'wanneer mag een kind voorin met zitverhoger' meer over wanneer een kind voorin mag in de auto en op welke stoel het kind moet zitten.
Het advies luidt dat je moet proberen om je kind zo lang mogelijk te vervoeren tegen de rijrichting in. Bij een ongeluk voorkomt dit zware letsel aan hoofd en nek.
Bij kleine kinderen is het hoofd vaak relatief zwaar ten opzichte van de rest van het lichaam.
Let wel goed op dat veel auto’s een airbag hebben tegenwoordig. Als je auto beschikt over een actieve airbag mag je het kind niet tegen de rij richting vervoeren dit omdat dit juist ernstig letsel kan veroorzaken.
Er wordt in het algemeen geadviseerd kinderen tot 12 jaar achterin plaats te laten nemen indien u een actieve airbag heeft.
Op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/moet-ik-mijn-kind-in-de-auto-in-een-kinderzitje-vervoeren vind je meer uitzonderingen op de bovenstaande regels.
Let altijd op bij het kopen van een kinderzitje of verhoger dat deze de juiste keurmerken hebben, dit is belangrijk voor de veiligheid.
Het is ook verplicht om het keurmerk te hebben, deze keurmerken zijn: ECE 44/03, 44/04 autostoeltjes of i-Size autostoeltjes.
Lees meer over kinderzitjes in de auto
Een babystoel wordt gebruikt tot:
12 maanden
13 kilo
83 centimeter
Na een baby stoel kan er gebruikt gemaakt worden van depeuter stoel. Deze gebruik je tot:
4 jaar
18 kilo
Een zitverhoger is de volgende in lijn, deze wordt gebruikt als je kind uit de peuter stoel gegroeid is en boven de 22 kilo weegt.
Is je kind tussen de 18 en 22 kilo dan is er de zitverhoger met rugleuning deze bied in dat opzicht net wat meer veiligheid.
Bij een zittingverhoger wordt er ook normaal gebruik gemaakt van de gordel omdat je kind hoger zit voorin met de verhoger dan op de achterbank loopt de schuine gordel over de hals en de heupen.
Dit zorgt ervoor dat de autogordel niet snijdt en het kind geen ernstiger letsel oploopt aan hals en buik.
Vanaf 1,35 meter moeten kinderen net als volwassenen voor en achterin gewoon de gordel gebruiken. Let altijd op de bevestiging van de gordel doe deze niet te strak.
Als je kind een dikke jas aan heeft trek deze dan uit met een dikke jas aan is de gordel tijdens een botsing plots veel te ruim met alle gevolgen van dien.
Controleer ook op een gedraaide gordel dit voorkomt veel problemen bij een eventuele botsing of beknelling.
Tag: