Winterbanden zijn erg belangrijk voor ieders veiligheid. Lees hier wanneer ze verplicht zijn in Duitsland en meer handige tips!
Ja, winterbanden zijn in Duitsland verplicht onder winterse omstandigheden.
Vanaf 1 oktober zijn banden met het M+S symbool niet meer voldoende om op te rijden. Het sneeuwvlok/berg/alpine symbool (3PMSF, 3 Peak, Mountain Snow Flake) is nu ook verplicht.
Volgens de Duitse wet gelden winterse omstandigheden bij situaties zoals ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder of bevriezing van het wegdek.
Winterbanden zijn dus verplicht bij winterse omstandigheden. Denk daarom in de periode van oktober tot april hieraan als je door Duitland rijdt.
Niet alleen om boetes te voorkomen is dit handig, maar ook voor je eigen veiligheid. Een winterband heeft een dieper profiel dan een zomerband. Hierdoor heb je meer grip als het regent of sneeuwt.
Dit is dus veiliger voor jezelf en andere verkeersdeelnemers én je voorkomt hiermee boetes.
Je kan checken of je nog met de banden mag rijden door de kijken naar het symbool en het jaartal. Dit kan je zien door de DOT-code die op de band staat.
De laatste 4 cijfers staan voor get weeknummer en jaartal.
De banden moeten dus niet alleen een M+S symbool hebben, maar ook het sneeuwvloksymbool. Deze banden zijn na 1 januari 2018 gemaakt.
Volgens de wet moeten de banden ene profieldiepte hebben van 1,6mm, maar er wordt aangeraden om minimaal een diepte te hebben van 4mm, dit voor iedereen zijn veiligheid.
Alle wielen moeten bestaan uit winterbanden. De voorste en de achterste as moeten bestaan uit winterbanden.
Aanhangers hoeven wettelijk geen winterbanden te hebben, maar het gebruik ervan wordt wel aanbevolen voor een betere stabiliteit en veiligheid, vooral bij gladde of besneeuwde wegen. Let ook op dat winterbanden goed onderhouden worden om slijtage te voorkomen.
Als er winterse omstandigheden zijn in Duitsland en je hebt geen winterbanden, dan riskeer je een boete.
Als er door jouw toedoen een verkeersopstopping wordt veroorzaakt en je rijd op zomerbanden, dan kan de boete hoger uitvallen.
Het is dus belangrijk om deze te gebruiken, want als je een ongeluk veroorzaakt kan het gebruiken van zomerbanden worden gezien als nalatig gedrag.
Niet alleen de winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden, maar sneeuwkettingen kunnen ook verplicht zijn.
Vooral in bergachtige gebieden is het verplicht, dit wordt aangegeven met een blauw bord met een wiel met een sneeuwketting erop.
Als er ijs op de weg ligt mag je de sneeuwkettingen ook gebruiken, ook als er geen bord staat.
Ligt er geen ijs of sneeuw op de weg, dan is het niet toegestaan om met sneeuwkettingen te rijden, dit omdat dit het wegdek beschadigt.
Zorg daarom dat je sneeuwkettingen alleen gebruikt waar dit noodzakelijk of verplicht is, en controleer altijd de lokale regelgeving voor een veilige en verantwoorde reis.
In veel Europese landen, zoals Zweden en Finland, mag je in de winter met spijkerbanden rijden voor extra grip op sneeuw en ijs. In Duitsland is dit echter niet toegestaan, omdat ze het wegdek kunnen beschadigen.
De Duitse regels zijn er vooral om het wegdek te beschermen tegen slijtage.